Problemen in je relatie?

Heb je regelmatig conflicten met je partner, kind, familie of collega?

 

In iedere vriendschap of (werk-)relatie ontstaan weleens problemen. Dit heeft vaak te maken met verschillen in karakter, visie en mening. Maar problemen kunnen ook ontstaan wanneer je blijft vasthouden aan onverwerkte emoties na pijnlijke gebeurtenissen.

Iemand anders vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf. Door niet te vergeven, blijf je de ander (negatieve) aandacht geven en houd je eraan vast. Daar worden jullie beiden niet gelukkig van.

Wanneer irritaties niet worden opgelost en daardoor escaleren, doen we elkaar soms (on-)bewust pijn. Wanneer deze gevoelens niet verwerkt en uitgesproken worden, worden ze op latere momenten opnieuw getriggert. Ook kunnen onverwerkte trauma’s uit je kindertijd voor problemen in relaties zorgen: angst om je te binden, je snel aangevallen voelen, liefde niet onvoorwaardelijk kunnen geven, controle niet los kunnen laten, geen liefde durven ontvangen, herhaaldelijk in ongezonde relaties terecht komen, niet eerlijk durven zijn, niet voor jezelf durven opkomen etc.

Ieder mens bezit unieke kwaliteiten én zwakke karaktereigenschappen wat voor oplossingen én problemen kan leiden. Het is geen toeval dat partners met tegengestelde karaktereigenschappen zich aangetrokken voelen tot elkaar. Echter kunnen de verschillen tussen jullie voor veel conflicten zorgen.

Je kunt, als je ervoor open staat, van elkaar leren! Omdat je beiden verschillend bent, benader en ervaar je situaties anders.

Kijk eens goed naar de ander; welke eigenschap zie je bij de ander (wellicht teveel aanwezig) die jij lijkt te missen? Wanneer jullie bereid zijn wat meer naar de ‘middenweg’ te bewegen, bied je jezelf de mogelijkheid om te veranderen.

Zolang je beiden open staat voor een liefdevolle verbinding, kun je alle problemen overwinnen. De basis hiervoor is gelijkwaardigheid; werk ‘schouder aan schouder’ samen naar een oplossing. Luister hierbij naar je ‘onderbuik-gevoelens’ en kom op voor jouw standpunten, wensen en gevoelens. Maar kijk ook wat de ander nodig heeft en wenst. Sluit compromissen met elkaar om ieders behoeften zoveel mogelijk te vervullen.

 

‘Wat kan ik vandaag doen om de ander gelukkig te maken?’

 

Wanneer je je niet welwillend opstelt om naar andermans behoeften te kijken en écht contact te maken, is de liefdevolle verbinding tussen jullie verbroken. Hierdoor zijn echte oplossingen niet mogelijk. Om terugkerende problemen te doorbreken, zal je het anders moeten doen dan dat je gewend bent. Wanneer je afwijzend blijft reageren, vijandig blijft doen, niet bereid bent te luisteren of geen oprechte excuses wilt maken worden problemen alleen maar groter.

Er zijn belangrijke oorzaken waardoor je je emotioneel afsluit en een liefdevolle verbinding niet aandurft. Angst om liefde te geven en ontvangen zijn vaak terug te leiden naar pijnlijke situaties in onze jeugd. Een gesloten hart kan zorgen voor angstig, hard, koud, kil, berekenend gedrag en koppigheid. Daarnaast voor weerstand tegen aanrakingen, intimiteit, affectie en complimenten. Kortom; angst voor een échte verbinding. Dit alles zorgt voor de nodige problemen in relaties.

Sta jij wel open voor verbinding, maar sluiten anderen zich af? Wil de ander niet luisteren of praten? Word je (langdurig) genegeerd? Word je niet gerespecteerd in wat jij voelt en nodig hebt? Blijft diegene boos en koppig? Maakt diegene loze beloften? Schuift diegene alle schuld in jouw schoenen?

Je kunt tijdens dit soort situaties ‘op de deur blijven kloppen’, blijven werken aan een relatie, blijven herhalen wat jij belangrijk vind, schreeuwen om gehoord te worden, moeite doen voor de ander, maar de deur blijft gesloten. Echt contact is onmogelijk, wanneer de ander zich afgesloten heeft. Alles wat je vertelt en doet, komt niet echt binnen en is verspilde energie.

Of het nu over familie, vrienden, kinderen of je partner gaat; je hebt het recht om afstand te nemen wanneer ‘kloppen’ niet meer helpt. Liefde is een helende energie wanneer er geen blokkades zijn. Durf in liefde te kiezen voor jezelf en neem afscheid van mensen die je ongelukkig en uitgeput maken.

Je komt overigens niet per toeval steeds in ongezonde relaties terecht. Vaak liggen hier (onbewuste) negatieve ervaringen en opgedane overtuigingen aan ten grondslag. Wanneer je jezelf bijv. door afwijzing als ‘fout’ of ‘slecht’ bent gaan zien, trek je mensen en situaties aan die dit beamen. Je zal hierbij steeds bij mensen terecht komen die je bevestigen in jouw gevoel.

In een liefdevolle gelijkwaardige relatie doe je er alles aan om het beste in elkaar naar boven te halen. Je werkt dagelijks samen naar oplossingen die jullie beiden gelukkig maken. Er is actie nodig, wanneer problemen en ongezonde relaties blijven terugkeren. Zolang jij en de ander volledige verantwoordelijkheid nemen, zijn oplossingen mogelijk.

Woorden en beloften klinken hierbij prachtig. Maar belangrijker is; wat iemand doet. Wanneer je wilt checken of je te maken hebt met liefdevolle relaties of niet; kijk dan naar gedrag. Kijk naar wat er gebeurd. Liefdevolle woorden bezitten wel degelijk liefdevolle energie, maar zijn niets waard als er geen actie aan gekoppeld zit.

 

Liefde is gedrag.

Liefde is een werkwoord.

Liefde is een keuze.

 

Is diegene er voor je als het moeilijk wordt?

Doet diegene alles om jouw gevoelens te respecteren?

Doet de ander moeite om na conflict weer in gesprek te komen?

Zie je in het gedrag van de ander een oprechte excuses?

Doet diegene langdurig wat hij / zij belooft te veranderen?

 

Mensen die je geen liefde (kunnen) geven, houden jou tegen op je pad van geluk. Wanneer mensen je steeds opnieuw verdrietig of boos maken, trekt jou dit energetisch naar beneden. Het maakt moe, lusteloos en somber. Blijven vasthouden aan iets wat niet werkt, maakt ongelukkig. Durf terugkerende problemen op te lossen, samen of alleen.

Ervaar jij problemen met je partner, kind of ouders? Hierbij is therapeutische hulp wenselijk om weer uit de vicieuze cirkel te komen. Zijn jullie bereid om aan jullie relatie te werken? Ik werk met de wetenschappelijk bewezen EFT-relatietherapie. Deze methode zorgt ervoor dat jullie negatieve patronen doorbreken en weer in liefde kunnen verbinden met elkaar. Klik hier voor meer informatie.

Ervaar je problemen met iemand anders en staat diegene niet open voor therapeutische hulp of oplossingen? Doe dan eens mee met een familieopstelling! Je komt – zonder de ander – naar de workshop, en hoeft diegene niet in te lichten omtrent jouw vraagstuk. Tijdens jouw opstelling worden oorzaken en oplossingen duidelijk omtrent het conflict met jouw partner, kind, familie, vriend of werkgever. De uitwerking van jouw opstelling zal in jouw dagelijkse leven duidelijk worden. Klik hier voor meer informatie.

Durf bij problemen om (professionele) hulp te vragen. En doe het eens ánders dan je gewend bent!

Verandering hoeft niet te betekenen dat je iets opgeeft, maar dat je oude wegen en patronen loslaat en vertrouwt op nieuwe mogelijkheden in je leven.

Want liefde maakt álles mogelijk…

 

Liefdevolle groet,

Kim van Bakel


 

Heb jij iets gehad aan dit artikel?  Klik hier en laat een smiley 😍 achter in de reviews !