Zie je erg op tegen feest- of rouwdagen?

Is jouw situatie niet zoals je graag zou willen?

 

De feestdagen zijn voor velen momenten om naar uit te kijken; een gelukkige vrolijke tijd, genieten met elkaar, gezelligheid, een liefdevol samenkomen, lachen onder het genot van heerlijk eten en een lekker drankje. Dit geldt helaas niet voor iedereen.

 

Herken je deze gedachten?

  •  ‘Ik ben de enige die nu alleen zit’
  • ‘Iedereen heeft het gezellig en ik niet’
  • ‘Met de feestdagen moeten we het gezellig hebben’
  • ‘Iedereen is dolgelukkig en ik voel me ellendig’
  • ‘Wat doe ik toch fout dat ik steeds alleen zit?’

 

Voor ouderen zijn feestdagen vaak een moeilijke eenzame tijd. Zij worden herinnerd aan het verlies van dierbaren en fijne momenten die nooit meer terugkomen.

Maar voor véél meer mensen roepen feestdagen vervelende gevoelens op. Veel jongeren voelen zich ook steeds meer eenzaam en zijn simpelweg ook vaker alleen. Social Media lijkt voor meer contact te zorgen, maar ervaring leert dat we elkaar juist veel minder vaak opzoeken sinds de komst van mobiele telefoons en internet.

Sommige mensen zien zelfs op tegen feestdagen, hun verjaardag of zelfs een geheel nieuw jaar wat er aankomt. Wat voor velen een gezellige tijd is, is voor anderen een tijd van verdriet, spanning, onrust en eenzaamheid…

Eenzaamheid is in onze samenleving een groot probleem; velen van ons missen contact met gelijkgestemde mensen om zich heen.

Kerst en nieuwjaar worden in reclames en films neergezet als gelukkige stelletjes en gezinnen die samen lachen, eten en genieten. Hierdoor worden veel mensen nog extra bevestigd in hun ongelukkige situatie.

Je hebt veel ruzie met je partner.

Je bent vrijgezel en wilt al jaren dolgraag een relatie.

Je wilt meer vrienden die bij je passen.

Je ziet op tegen het kerstdiner door onuitgesproken zaken binnen je familie.

Of je hebt vele sociale contacten, maar mist échte emotionele verbondenheid met anderen.

Problemen in relaties, maar ook familieruzies worden tijdens feestdagen extra gevoeld. Er moet tijdens het kerstdiner nog harder gewerkt worden om het ‘gezellig te houden’. Elk mens voelt de natuurlijke behoefte zich in liefde te willen verbinden met een ander. Wanneer liefdevolle verbindingen ontbreken kun je je verschrikkelijk alleen voelen. Al ben je omringd met mensen…

Het zijn niet zozeer de feestdagen die je een rotgevoel geven. Het zijn vooral de gedachten die je erover hebt. Ook geldt dit voor verjaardagen van overleden dierbaren, en de data dat diegene is overleden. De dag is als alle andere dagen, maar je gedachten erover zorgen voor onrustige of verdrietige gevoelens.

Tijdens feestdagen hebben velen onder ons allerlei krampachtige overtuigingen, gewoonten en ‘regels’. Verwachtingen over dat ‘alles gezellig moet zijn’ komen ook uit het verstand. Negatieve gedachten voelen zwaar en serieus. Daardoor voelen ze realistischer dan positieve gedachten. Maar alle gedachten zijn even onwaar.

Gedachten komen en gaan zonder jouw goedkeuring. Negatieve gedachten over een situatie roepen een innerlijke ‘Nee’ op. Je verzet je tegen wat is. Dit innerlijke conflict roept spanningen en nare gevoelens op. Met als gevolg nog meer negatieve gedachten. Waardoor je je nog rotter gaat voelen.

Of nog erger; je vergelijkt jezelf met anderen die hebben wat jij niet hebt. Je denkt dat je de enige bent op de hele wereld die zich rot voelt. Geloof me; dit maakt je humeur niet beter. Veel mensen voelen zich rot tijdens de feestdagen. Omdat situaties vaak niet meteen te veranderen zijn, kunnen we ons zelfs doodongelukkig, machteloos en hopeloos voelen.

Al deze gevoelens worden opgeroepen door negatieve gedachten. Net zoals gedachten komen en gaan gevoelens ook weer vanzelf. Elk mens voelt zich weleens rot en ook dit gevoel verdwijnt.

Hoe serieuzer jij je gedachten neemt, des te groter je problemen voelen. En des te meer stress je ervaart. Leer je gedachten te zien voor wat ze zijn. Sensaties in je brein; niets meer of minder dan dat.

Waarover ben je niet tevreden op dit moment? Laat weerstand en verzet tegen je ongewenste omstandigheden los. Accepteer de situatie zoals deze is. Iets accepteren betekent niet dat je het leuk vind!

Zit je door alle problemen in je leven volledig in het duister? Schroom dan niet om contact met me op te nemen. Lijden is niet nodig en ik help je weer op weg.

Verzet tegen je situatie roept een innerlijke ‘NEE’ op. Maak hiervan een dikke ‘JA’!

 

Zeg JA tegen het leven zoals het komt.

Zeg JA tegen alles op je pad.

Zeg JA tegen moeilijke levenslessen.

Zeg JA tegen je ‘vervelende’ schoonmoeder.

Zeg JA tegen opdringerige negatieve gedachten.

Zeg JA tegen verdriet.

Zeg JA tegen eenzaamheid.

 

Train jezelf een ‘JA’ te voelen voor alles wat er in je leven is.

Een feestdag is een dag zoals alle andere dagen. Weekenden, verjaardagen of feestdagen; it’s just another day. De dag is niet t probleem. Alleen je gedachten zijn anders.

Als je dan toch wilt denken, denk dan positief! Denk aan mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Onthoud; je bent niet de enige die alleen zit of ruzies binnen de familie ervaart. Sterker nog; herinner jezelf wat vaker aan de mensen die met nog slechtere omstandigheden te maken hebben. Ja, die zijn er genoeg.

Alles is goed zoals het is.

Leef in het ‘HIER en NU’. Wanneer je dit doet, zul je merken dat ‘dagen’ of ‘problemen’ niet bestaan. Er is alleen maar ‘NU’.

In het ‘NU’ is alles goed.

HET IS WAT HET IS.

Vraag jij jezelf af hoe je in het ‘NU’ kunt leven? Dit is heel eenvoudig. Dans, zing, lach, luister muziek, adem en ga UIT JE HOOFD. Laat verleden en toekomst los, want alles zit in het ‘NU’.

Je kunt jezelf trainen meer in het ‘NU’ te leven door yoga-oefeningen en meditatie. Mediteren kun je doen door stilte, ademhalingsoefeningen of spieren aanspannen en ontspannen. Ervaring leert dat mediteren zonder dat je je ergens op kunt concentreren lastig kan zijn. Door geleide meditaties wordt je meegenomen in visualisaties, wat maakt dat je diep tot ontspanning komt.

Wanneer je jezelf rot voelt, is het belangrijk geduldig en aardig te zijn voor jezelf. Zit je alleen of voel je je alleen? Verwen jezelf! Maak jezelf en je huis mooi, haal een prachtige bos bloemen voor jezelf, ga uitgebreid badderen, haal goddelijke chocolade, laat eten bezorgen, ga naar de sauna, kijk je lievelingsfilm en luister naar je favoriete muziek.

Ga uit je hoofd, leef in het ‘NU’, laat gedachten en gevoelens komen en gaan, zeg ‘JA’ tegen alles en kijk vooral naar wat er wel is. Want er is genoeg.

Hoe jouw verjaardag, weekend, kerst of nieuwjaar er ook uit mogen zien; maak er iets moois van voor jezelf. Ik wens je fijne liefdevolle tijden toe!

Maak het leuk voor jezelf.

Óf iets minder slecht…

 

Liefdevolle groet,

Kim van Bakel


 

Heb jij iets gehad aan dit artikel?  Klik hier en laat een smiley 😍 achter in de reviews !