Moeite met het loslaten van emoties en/of mensen?

‘Loslaten is nodig om ruimte te creëren voor gelukkige situaties en relaties’

 

Wat maakt het zo moeilijk om los te laten?

 

Omdat we ons vastklampen aan oude situaties, door angst voor onveiligheid.

Omdat we vasthouden aan de comfortzone, uit een behoefte naar (schijn-)veiligheid.

Omdat ons verstand/ ego alle beren op de weg laten zien, omdat de nieuwe weg onbekend is.

Omdat we verstandelijk beperkende overtuigingen en regels hebben over onszelf, anderen en het leven.

Afscheid nemen en loslaten doet pijn in ons hart; je onthecht van iets of iemand waarmee je je verbonden voelt. Loslaten is een rouwproces met de bijbehorende emoties; het uiten van je verdriet, teleurstelling en boosheid is essentieel om los te kúnnen laten. Zolang jij je nog verdrietig, boos of gefrustreerd voelt of wraakgedachten hebt, gaat het je onmogelijk NU lukken om los te laten. Je loopt rond met een emotionele lading in jezelf en houd (onbewust) eraan vast.

Ons verstand/ het ego zit ons ook vaak in de weg om emoties/ mensen en situaties los te laten. Het ego zal je weerstand laten voelen, wanneer je alleen al dénkt aan verandering.

 

Waarom doet het Ego dit?

 

Het menselijke systeem is gebouwd op veiligheid; dit zit in onze genen en komt door omstandigheden in de oertijd. Onveiligheid betekende gevaar en misschien wel het verliezen van je woonplaats, geliefden of je leven. Om je te behoeden voor situaties die gevaar of ongeluk kunnen vormen zal het beschermingsmechanisme hard gaan roepen. Wanneer je blijft waar je bent, weet je wat je hebt.

Zodra je ervoor kiest om niets te doen, houden deze gedachten omtrent angsten, onzekerheden en twijfels tenminste (eventjes) op. Totdat ze even later dubbel zo erg opspelen, omdat de problemen zich opstapelen in je leven omdat je geen acties neemt. Hoe langer je wacht met het oplossen van problemen, hoe meer problemen je erbij krijgt. Soms is oude situaties loslaten en nieuwe situaties aangaan, een vereiste om een nieuw pad te creëren.

Het verstand/ ego kent jouw levenspad niet. Het wordt aangestuurd door basale angst. Het is gebouwd op herhaling, wat het systeem kent voelt veilig. Hoe destructief en pijnlijk ook, wat je in je leven hebt meegemaakt of waar je steeds (onbewust) opnieuw voor kiest. Wat je al kent voelt veilig (oerinstinct) en je Ego zegt: ‘je weet nu zeker wat je hebt en wat dit is. Als je dit opgeeft, word het vast nóg slechter’….

Het leven nodigt je elk moment uit om álles uit jezelf en jouw leven te halen. Het leven wacht niet op de gelegenheid, deze IS er. Levensenergie is altijd vooruitstrevend en verhogend. Je kunt alles ervaren én bereiken in deze wereld wat er is.

Áls je bereid bent om stappen te zetten en daarna los te laten… Daarvoor is het noodzakelijk dat je jezelf ontwikkelt en verbeteringen aanbrengt.

 

‘Je kunt pas loslaten, wanneer je iets hebt vastgepakt’

 

Je emoties wegstoppen en negeren, is dus niet hetzelfde als loslaten. Emoties komen vaak als een boomerang 10x dubbel terug waarbij ze je zullen overspoelen. Je kunt dit zien als een pannetje met kokend water op t vuur, waar een deksel op zit. Hoe meer onderdrukte emoties je in je lichaam meedraagt, hoe meer de druk opgevoerd wordt. Het vuur wordt hoger en de stoom in het pannetje meer en meer. De deksel klappert al op en neer… en wanneer de druk te hoog word klapt de deksel er (vaak onverwacht) af.

Dit geldt ook voor emoties; zodra je getriggert wordt op een bepaalde pijn, schieten emoties in volle hevigheid omhoog. Je hebt er op dát moment vaak geen controle over wat je doet of wat er allemaal uit je mond komt. Álles wordt gedreven door emoties en deze staan niet in verhouding met wat er op dát moment gebeurd.

Emoties die omhoog schieten, zaten er al en hebben te maken met OUDE ervaringen en met OUDE pijn. Dit hoort niet in het NU, en blijft je overspoelen in het NU, áls je dit niet uit en loslaat.

Dit maakt het zo belangrijk om regelmatig emoties te ontladen en los te laten; op een gecontroleerde veilige manier. Dit kun je doen door bewust te zijn van emoties die je in je draagt, en actief te werken op zelf gekozen momenten om deze los te laten.

De snelste weg van loslaten is je emoties doorvoelen, uiten en daardoor loslaten.

Loslaten betekent altijd onthechting; je verbreekt een verbinding met iets wat je lief is, of wat veilig voelt. Onthechting doet pijn en brengt altijd emoties met zich mee om dit te verwerken. Loslaten kan moeilijk zijn, omdat je voelt dat er verandering komt.

Verandering roept bij velen angst en weerstand op; ons brein is gebouwd op herhaling. Dit maakt dat verandering angstige gedachten oproept bij velen. Loslaten is voor niemand (met een open hart) gemakkelijk.

Wanneer je eraan denkt om iets los te laten, zal je brein volop reageren. Het brein zal alle rampscenario’s afspelen om je op je plek te houden. Als loslaten moeilijk is, is dat vaak omdat je ego jou vertelt dat je de werkelijkheid niet aankunt. Dat je de verandering niet aankunt. Dat je het afscheid niet aankunt. Dat het nooit meer goedkomt. Het brein wil behouden wat er is, omdat dit het enige is dat het kent. Het LIJKT veilig, hoe destructief het ook is wat je ‘vast wilt houden’.

Neem de stem van je brein niet zo serieus!

Want wanneer je loslaat, heb je 2 handen vrij en is er ruimte vrij gekomen voor vernieuwing.

‘Ik weet wat ik heb en niet wat er komt…’

Dat is een (korte termijn) oplossing om te blijven hangen in weerstand tegen de realiteit; dan hoef je namelijk niet in actie te komen. Maar vaak voel je diep van binnen dat je iets zou moeten loslaten, om verder te komen in je leven. Durf dát stemmetje te volgen…

Loslaten is verantwoordelijkheid nemen.

Ga het proces van loslaten en vergeven aan, eventueel met professionele hulp. Therapie versnelt loslaatprocessen, en leert je in de toekomst makkelijker los te kunnen laten.

 

Na loslaten van het verleden komt RUIMTE voor een gelukkige toekomst!

 

Soms lopen situaties anders dan verwacht en zit er niets anders op dan dit te accepteren. Accepteer (stapje voor stapje) dat het is zoals het is.

Accepteer dat je geliefde is overleden… Accepteer dat je relatie uit is en het leven verder gaat… Accepteer dat een ander kiest voor gedrag wat jou kwetst en vind manieren voor jezelf om de pijn te verwerken…

Een persoon, ‘het leven’ of ‘de dood’ vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf. Door je te blijven verzetten tegen de realiteit of niet te willen vergeven, blijf je de situatie én de ander (negatieve) aandacht geven en houd je vast aan energievretende emoties. Wrok, haat of wraakgedachten blijven koesteren, zorgt voor de opbouw van boosheid en frustratie in je lichaam.

Je blijft met boze, woede, verbitterde en gefrustreerde emoties rondlopen, vaak stiekem in de hoop dat de ander die je gekwetst heeft, eraan kapot gaat (lichamelijk of emotioneel).

Onverwerkte verdrietige of boze gevoelens zetten zich vast in je lichaam; er ontstaat spanning in je lichaam en krijgt nek-, schouder- en rugklachten. Je draagt het élke dag weet met je mee. omdat het voor je lichaam te zwaar wordt om te dragen. Je denkt deze emoties te dragen door de pijn die de ander je heeft aangedaan, maar je vergiftigt ondertussen jezelf…

Daar word je niet gelukkig van!

Wanneer je NA het uiten, verwerken en loslaten van emoties in staat bent de ander te vergeven; heeft het gedrag van de ander geen negatieve invloed meer op jou.

Dit brengt vaak onverwachte verrassende inzichten en veranderingen met zich mee, die je helpen om met moeilijke situaties om te gaan. Geluk begint zodra je stopt met minder genoegen te nemen.

JE BENT WAT JE HERHAALT; je WORD wat je zegt, denkt en doet.

Jezelf continu richten op dingen waar je zelf geen, of maar gedeeltelijke controle over hebt, maakt je volkomen machteloos en kansloos. Je kunt geen verbetering aanbrengen wanneer het niet aan jou is dit te verbeteren. En ondertussen klagen we over ongelukkige situaties waar we volledige controle over hebben. Maar vervolgens veranderen we niets.

Wanneer je niets verandert, verandert er niets.

Wij maken het onszelf hierdoor (onnodig) moeilijk. Dit houd je op je plek. Dit maakt dat je niet voor verbetering kiest. Dit zorgt ervoor dat je een ongezonde relatie niet achter je kunt laten. Dit maakt dat je vast blijft klampen aan mensen en relaties die niet gezond voor je zijn. Dit veroorzaakt dat je op je werkplek blijft die dagelijks alle energie uit je zuigt. Dit zorgt ervoor dat je steeds over je grenzen gaat. Dit maakt dat je klem zit in een ongelukkig leven.

Maak het leven simpel. Richt je op zaken waar jij volledige controle over hebt, en LAAT DE REST.

Sommige zaken dienen jou niet. Mensen, (werk-)situaties, relaties en dingen kunnen ons erg ongelukkig maken, omdat ze niet bij ons passen of niet liefdevol zijn.

 

Wanneer je beseft dat je álles kunt ervaren en bereiken wat je wilt; waarvoor zou je dan kiezen?

 

Focus je vanaf nu dagelijks alléén nog op jouw ideale leven met je gedachten, je woorden en je acties. Kies dagelijks voor positieve gedachten gebaseerd op vertrouwen en hoop. Zet alle stappen die in je gedachten en intuïtie opkomen. Vertrouw op jezelf en het pad wat komen gaat. Elk moment zal voor zichzelf zorgen. Laat alles los wat je moe, ongelukkig en steeds opnieuw verdrietig maakt.

Ja, loslaten is nieuw, onbekend en eng soms. Alles in je kan soms schreeuwen om op je plek te blijven en niets te doen. Maar dat je jouw nieuwe weg nog niet kunt zien, wil niet zeggen dat dit niet de juiste weg is. Het verstand/ je ego zal je vaak negatieve gedachten en rampbeelden over ‘beren op jouw nieuwe weg’ laten zien. Deze gedachten roepen de bijbehorende vervelende emoties op die je een onrustig gevoel geven.

 

Jouw intuïtie wéét de weg…

 

Luister naar dat zachte stemmetje in jezelf, je hart dat spreekt; jouw innerlijke tomtom naar geluk, liefde, overvloed en vrede. Wanneer je het tegenovergestelde doet van wat (irreële) angst je ingeeft om te doen, dan kom je vooruit. En je ego houdt vanzelf zijn mond als vervolgens wonderen, beloningen en voorspoed in je leven binnenstromen.

Hoe vaker je een angstmoment overwint, hoe meer vertrouwen en kracht je krijgt in jezelf en het leven. Het wordt steeds makkelijker om moedig te handelen en het beste te kiezen voor jezelf. Doe dit structureel en consequent en jouw ideale droomleven zal zich ontvouwen!!

 

‘Loslaten is niet altijd nodig, laten is genoeg’

 

Wees de gastvrouw of gastheer van jouw systeem; laat alleen mensen, dingen, situaties, momenten, gedachten, gevoelens en acties toe WAAR JE ENERGIE EN VREUGDE VAN KRIJGT. Alle andere negatieve zaken zou een professionele gastvrouw toch ook vriendelijk de deur wijzen?

Omarm het ‘hier en NU’ en vertrouw op wat komen gaat!

Richt je op wat je kunt doen. En de rest? Laat het…

 

Liefdevolle groet,

Kim van Bakel


 

Heb jij iets gehad aan dit artikel?  Klik hier en laat een smiley 😍 achter in de reviews !